Neerslachtig in de herfst
verdriet_herfst

Blog

Donderdag 3 september 2015

NEERSLACHTIGE EN DEPRESSIEVE GEVOELENS  IN DE HERFST


De krachten van de herfst zijn duidelijk voelbaar. De warmte van de zomer neemt afscheid. Koude en stilte worden merkbaar. De natuur begint zich terug te trekken. Gevoelens van verdriet en eenzaamheid, maar ook van wijsheid en moed.

De regen valt met windvlagen als een douche over het dakraam. De vakantie is voorbij. Mijn man is gaan werken en de kinderen zitten op school en het kinderdagverblijf. Ik zit alleen achter mijn computer en staar naar een foto. De foto van het kindje aangespoeld op het strand. Wat kan ik doen?

Op dat moment verzamel ik al mijn moed en verdring ik mijn verdriet om gewoon aan de slag te gaan met waar ik goed in ben. Niet klagen en bij de pakken neerzitten. Wij hebben het goed! Ik sta op en steek wat kaarsen aan om het gezellig te maken in huis en neem mij voor een lekkere curry klaar te maken voor mijn gezin vanavond. Ik verheug me er nu al op.


  • Heb jij de neiging om je neerslachtig en depressief te voelen in de herfst?
  • Last van een droge en verstopte huid?
  • Last van verkoudheid, schrale keel?


De Chinese geneeskunde biedt inzicht en oplossingen om jouw energie weer in balans te brengen.


  1. Scherpe kruiden eten

Scherpe kruiden geven een warme energie aan de organen die ervoor zorgen dat je je voor korte tijd warm, euforisch en licht voelt. De scherpe smaak zorgt daarnaast voor het openen van de poriƫn van de huid waardoor gifstoffen worden afgevoerd en zuurstof kan worden opgenomen. Bijkomend voordeel is dat het verkoudheid tegen gaat, vooral bij het gebruik van gemberthee en verse uien. (niet te veel bij koorts, hoge bloeddruk, ontstekingen of prikkelbaarheid)


  1. Aandacht voor ademhaling- en lichaamshouding

Als je je verdrietig voelt kan het helpen om recht op te gaan staan. Een kromme rug, afhangende schouders en een oppervlakkige ademhaling belemmeren het vrije stromen van energie. Stretchen, ademhalingsoefeningen en yoga kan helpen bij het loslaten van verdriet. Ademhaling zorgt voor de voeding van ons lichaam met zuurstof. Onvoldoende voeding leidt tot spijsverteringsproblemen. Blokkades in de uitademing door opgekropt verdriet zorgen ervoor dat afvalstoffen in het lichaam blijven, huid en longen verstopt raken en kan een stijve en opgezette borstkas veroorzaken.


  1. Focus op blijdschap

Zoek contact met kinderen, vrienden en dieren. Geef andere mensen elke keer als je een mogelijkheid ziet plezier. Het plezier van een ander brengt je eigen hart weer in beweging. Als je de buurvrouw helpt met de boodschappen of een vluchteling een flesje water geeft merk je dat je iets goeds doet en dat zorgt al voor een kleine blijheidsbeleving.


  1. Of je boekt een massagebehandeling bij Zensitive!

Energetische massage wordt toegepast bij mensen met blokkades in de energiehuishouding. Vaak zijn dit mensen met stress. Dit kan zich bijvoorbeeld uitten in spanningshoofdpijn, nek- en schouderklachten, piekeren, slapeloosheid, somberheid en depressie of hyperventilatie en onrustige benen. De massage is gericht op het toevoegen en verminderen van energie door het behandelen van drukpunten en meridianen. Je kunt tijdens deze massage sensaties als warmte of koude, pijn of plezier, tinteling en leegte of vermoeidheid in het lichaam ervaren.