PIJN - Je vinger op de zere plek leggen helpt!

Blog

Vrijdag 16 oktober 2020

PIJN - Je vinger op de zere plek leggen!

 'Hoe verminder ik pijn in mijn lijf met het behandelen van triggerpoints?'


PIJN

SPIERSPANNING

OVERBELASTING

REPETERENDE BEWEGINGEN

HOUDING


PIJN! Op zoek naar de oorzaak...

Automatisch leg ik mijn vingers op mijn stijve nek. Wat heb ik nu weer gedaan? Heb ik verkeerd gelegen? Te intensief gesport of te lang achter de computer in een verkeerde houding? Of maak ik me te veel druk over de nieuwe Coronamaatregelen en mijn zieke vriendin? 


De oorzaak van 75 % van pijn is gerelateerd aan spanning in de spieren*. Het is niet voor niets een natuurlijke respons om je hand op je nek te leggen als je daar pijn voelt. Je legt je vingers op die spieren. Je wilt de spanning verminderen. Je vraagt je partner om even te masseren en dat verlicht soms wel en soms ook niet. De pijn maakt je 'cranky' en snel ge├»rriteerd. De pijn is een signaal van je lichaam dat je je spieren overbelast en dat uit zich in spierknopen. Die overbelasting kan direct ontstaan door houding, repeterende bewegingen, trauma en/of indirect door stress. 


Wat de oorzaak ook is, het verminderen van spierspanning vermindert in veel gevallen pijn! 

Hoe verminder ik zelf spierspanning en pijn?


1. Zoek de spieren die gerelateerd zijn aan de pijn


Heb jij last van een stijve nek? Kijk welke bewegingen pijnlijk zijn en welke spieren hiervoor gebruikt worden. Hiervoor kan je makkelijk gebruik maken van bijvoorbeeld een atlas van het menselijk lichaam, of google, handboek voor triggerpointtherapie van Clair Davies  


Voorbeelden van nekpijngerelateerde spieren:

Trapezius, Levator scapula, sterno cleido mastoidus, scalene, splenius.


2. Ga op zoek naar triggerpoints, die als je er op drukt herkenbare pijn geven


Een spier bestaat uit bundels met spiervezels. Deze spiervezels kunnen zich in- en uit elkaar bewegen als een elastiek. Als zo'n spiervezel te hard moet werken of een klap krijgt komt er geen bloed meer door en zullen afvalstoffen zich ophopen tot een knoop (triggerpoint). De spier verdikt zich door de knoop en trekt daardoor harder aan zijn pees waardoor pijn kan ontstaan bij de aanhechting van de spier. 


Om triggerpoints op te sporen ga je met duim en vingers de spieren af in de breedterichting van de spier op zoek naar knopen, die pijnlijk zijn en een herkenbare uitstralingspijn geven. Triggerpoints zijn soms niet groter dan een rijstekorrel. Je kan ook gebruik maken van een balletje of theracane wat goed werkt bij de grotere spieren in rug en de billen. 

Hoe behandel ik triggerpoints?


3. Behandel de triggerpoints


Heb jij een triggerpoint gevonden? Leg dan je duim, vinger of de bal op de plek en rol of druk bij een uitademing een keer of zeven in de lengterichting van de spier over de knoop. Hierdoor word de bloedtoevoer bevorderd en kan de knoop langzaam loslaten. Ga niet over je pijngrens! Een spierknoop zal verminderen en zelfs acuut verdwijnen en verlichting bieden van de pijn. Herhaal dit dagelijks een paar keer per dag tot alle triggerpoints zijn verdwenen. 


4. Ga ook aan de slag met de oorzaak om te voorkomen dat spierspanning weer terugkomt! 


Als je de spier blijft overbelasten zal de spierspanning terugkomen. Daarom is het belangrijk om naast het behandelen van triggerpoints ook aan de slag te gaan met de intstandhoudende factoren als houding en het verminderen van stress. 


Meer informatie?

Wil je meer weten over zelfbehandeling van triggerpoints en pijn of wil je dat een therapeut met jouw samen de pijn en triggerpoints onderzoekt en behandelt?. Neem dan contact op via info@natuurgeneeskundezensitive.nl

Liefhebber van natuurlijk genezen?

Gratis nieuws, filmpjes, oefeningen en interessante artikelen!