Vrijdag 15 januari 2021
BLOEDSUIKERSPIEGEL- De spiegel van je gezondheid!
'Wist je dat jouw bloedsuikerspiegel voor een groot deel bepaalt hoe jij je voelt, hoe je er uit ziet & hoe vruchtbaar je bent?
VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN
DEPRESSIE
VERMOEIDHEID
HOOFDPIJN
MEER VETWEEFSEL ROND BUIK EN BENEN
Hoe werkt je bloedsuikerspiegel?
Elke keer wanneer je iets eet, stijgt de bloedsuikerspiegel in het lichaam. De voedingstoffen die in het eten zitten worden door het lichaam herkent en verwerkt als suikers. Het hormoon insuline zorgt er voor dat de bloed-suikerspiegel weer daalt. Als je suikers binnenkrijgt, die je lichaam op dat moment niet nodig heeft, dan zal het lichaam dit niet omzetten in brandstof, maar in vet. Deze vetten worden meestal opgeslagen rondom de buik, dichtbij alle organen.
Wanneer de bloedsuikerspiegel onnodig vaak omhoog schiet en dit voor een langere periode achtereen gebeurt en/of jouw lichaam gevoeliger reageert dan gemiddeld, dan is het gevolg dat je cellen ongevoelig(er) worden voor het insuline hormoon. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel verder stijgen en kun je klachten gaan ervaren zoals o.a.:
- Energiegebrek en lusteloos gevoel tussen maaltijden
- Je somber of zelfs depressief voelen
- Het gevoel hebben dat je NU iets moet eten en dan het liefst iets met suiker
- PCOS
- Hoge bloeddruk
Nu zijn het helaas niet alleen de suikers in onze voeding die leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ook stress, slaaptekort en overgewicht kunnen dit veroorzaken. Helaas zien we steeds vaker een combinatie van al het bovenstaande. We eten ongezonder, bewegen minder, hebben meer stress, slapen slechter en komen in een vicieuze cirkel terecht. Dit kan weer leiden tot andere hormoonschommelingen die bepalend zijn voor de vruchtbaarheid.
Wat is oestrogeendominantie?
Oestrogeen is één van de belangrijkste vrouwelijke hormonen. Het beschermt je onder andere tegen hart- en vaatziekten, zorgt voor een goede menstruele cyclus en het versterkt je afweer.
Het is belangrijk dat je hormonen in balans zijn. Een te hoog oestrogeen ten opzichte van je progesteron, oestrogeendominantie, kan namelijk leiden tot hormonale problemen zoals:
- Vruchtbaarheidsproblemen, zoals endometriose en zware menstruaties
- Hoofdpijn(migraine)
- Stemmingswisselingen
- Minder zin in seks
- Aankomen (en moeilijk kunnen afvallen)
- Cysten in eierstokken
- PMS
- Pijnlijke borsten voor menstruatie
Oestrogenen worden gemaakt op basis van cholesterol en zitten voornamelijk opgeslagen in vet in ons lichaam. Hoe meer oestrogenen, hoe meer je zal aankomen en hoe moeilijker het ook is om af te vallen.
Oorzaken oestrogeendominantie:
- Stress
- Meer vetweefsel met name rond je buik/benen
- Verkeerd voedingspatroon
- Pesticiden
- Verzorgingsproducten met parabenen
- Anticonceptiepil
Een verkeerde leefstijl en voedingspatroon kunnen ervoor zorgen dat je insulineresistentie of oestrogeendominantie ontwikkeld. Aanpassingen in je voedingspatroon kunnen je helpen deze hormonen weer in balans te krijgen en je vruchtbaarheid te verhogen.
Mocht je meer willen weten over jouw hormonale disbalans en dit willen verbeteren of heb je hulp nodig met het aanpassen van jouw voeding en/of leefstijl, neem dan vrijblijvend contact op met Jessica Noordijk-Stipdonk Dit kan via info@inzentive.nl of stuur een berichtje naar 06-53 68 58 02.
Wil je daarnaast of tegelijkertijd ook aan de slag met beweging en het verminderen van stress stuur dan een mailtje naar info@natuurgeneeskundezensitive.nl voor een intakegesprek. Check voor meer informatie ons vitaliteitsprogramma op de website.
Onze voeding heeft overduidelijk een belangrijke rol in onze gezondheid en daardoor ook invloed op onze vruchtbaarheid. Bij een hormonale disbalans kan onze voeding helpen deze weer in balans te brengen daarmee de vruchtbaarheid en de kans op een zwangerschap vergroten.
Wat is insulineresistentie?
Vandaag de dag leven de meeste mensen niet gezond genoeg of het lichaam is gevoeliger voor gifstoffen dan de gemiddelde medemens. Door slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging, suikers, fijnstof, etc, kan er een disbalans in het lichaam ontstaan. Deze disbalans kan zich op verschillende manieren uiten en één daarvan is een verminderde vruchtbaarheid. Verminderde vruchtbaarheid t.g.v. een hormonale disbalans zijn te herkennen in de vormen zoals PCOS, endometriose, hevige menstruatie en zelfs onverklaarbare onvruchtbaarheid. Al deze diagnoses zijn vaak een gevolg van een insulineresistentie. Om te weten hoe je dit kunt verbeteren moet je dus eerst weten welke invloed voeding heeft op je bloedsuikerspiegel.
Met deze voedingstips kun je jouw bloedsuikerspiegel in balans brengen en je vruchtbaarheid verbeteren! Het is daarbij belangrijk om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden door weinig suikers, voldoende eiwitten en goede koolhydraten te eten. Met drie maaltijden per dag houd je je suikerspiegel stabiel en geef je je lichaam de kans om energie te sparen die je zo hard nodig hebt om je hormonen in balans te brengen. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen begonnen met intermittend fasting (hierbij eet je minder dan drie maaltijden per dag en kunnen er zelfs meerdere vastendagen worden ingelast). Dat is allemaal geen probleem, zolang we tijdens de maaltijden die wél worden genuttigd maar voldoende voedingsstoffen binnen krijgen en het lichaam geen hongerlijdt, want dit leidt weer tot stress. Tevens kan honger ervoor zorgen dat je dan toch snel weer naar makkelijke tussendoortjes grijpt waar veel suikers in zitten. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel weer en is het cirkeltje weer rond.
Als je je voedingspatroon gaat veranderen, kan het in begin moeilijk zijn om slechts drie maaltijden per dag meteen goed vol te houden. Om het wél goed vol te houden geef ik hieronder wat tips voor de hoofdmaaltijden en tussendoortjes die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet direct teveel omhoog schiet.
Ontbijt
Het ontbijt (of bij intermittend fasting de eerste maaltijd van de dag) bepaalt de start van je dag. Je eerste maaltijd is altijd belangrijk, zeker in een periode van stress, weinig slaap of vruchtbaarheidsproblemen. Als je ervoor zorgt dat je tijdens je ontbijt al voldoende vetten, eiwitten en goede gezonde koolhydraten binnen krijgt, zorg je voor voldoende energie en heb je weinig zin in tussendoortjes. Havermout is zo’n goede start van de dag. De voordelen van (glutenvrije) havermout is dat het veel vezels bevat, een verzadigd gevoel geeft doordat het veel eiwitten bevat en zorgt voor een goede darmwerking. Je kunt ervoor kiezen om het de avond van tevoren al te maken, waardoor je in de ochtend heel snel een ontbijtje klaar hebt. Tevens kun je er veel fruit en groente doorheen doen, waardoor je ook al meteen veel vitaminen binnen hebt gekregen. Andere goede ontbijtjes zijn een groene smoothie, smoothiebowl of chiapudding.
Lunch
Ben je door werk of andere verplichtingen druk en gun je jezelf te weinig tijd om een goede voedzame lunch klaar te maken, dan krijg je weer te maken met meer schommelingen in je bloedsuikerspiegel en kun je ook meer last hebben/krijgen van je darmen. Salades zijn heel lekker en als je er voldoende aan toevoegt, heb je een voedzame en lekkere lunch. Eieren zijn een goede manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ook hieraan kun je veel toevoegen, zodat je een voedzaam en gevarieerde lunch hebt. Maar denk ook aan soep, leftovers van je avondeten of havermout voor de lunch.
Avondeten
Kies in de avond voor veel groente met bijvoorbeeld zilvervliesrijst, ( glutenvrije) pasta, zoete aardappel of quinoa of vlees of vis.
Tussendoortjes
Als je je voedingspatroon gaat veranderen, kan het in begin moeilijk zijn om vol te houden. Het is dan raadzaam om aan het eind van de middag een tussendoortje te eten. Dit geldt ook voor vrouwen met weinig energie, als je net bent bevallen, een burn-out of overspannen bent. Drie maaltijden per dag geven je dan te weinig energie en daarom is het beter om in deze situaties meer te eten.
Goede tussendoortjes bevatten weinig (bewerkte) suikers waardoor je bloedsuikerspiegel constant blijft:
- Groente/rauwkost met hummus
- Noten
- Olijven
- Gedroogd fruit
- Gekookt eitje
- Plantaardige yoghurt met wat noten/fruit
- (Glutenvrije) cracker met hummus of pindakaas