Kniepijn- Verminder zelf pijnklachten door triggerpointmassage en oefeningen!

Blog

Vrijdag 25 juni 2021

KNIEPIJN - Verminder zelf pijnklachten door triggerpointmassage en regelmatige oefeningen!

 'Hoe verminder ik zelf mijn pijnklachten? 


PIJN

SPIERSPANNING

OVERBELASTING

TRAUMA

TRIGGERPOINTTHERAPIE

BINDWEEFSELMASSAGE

CUPPING


Kniepijn verminderen door massage van spieren en regelmatige oefeningen. – Hoe doe ik dat?


Mijn knie is er natuurlijk altijd al geweest. Toch ben ik mij er nooit bewust van geweest en heb ik mijn knie niet genoeg gewaardeerd. Mijn knie heeft altijd gedaan wat ik wilde zonder erbij na te hoeven denken. Maar nu… Waarom voel ik mijn knie de hele dag? Wat wil die knie mij zeggen? Wat heb ik fout gedaan? Ik werd boos. Boos op mijn knie! Gefrustreerd dat ik niet meer kan bewegen en sporten zoals ik wil. Mijn conditie en spiermassa gaat achteruit. Ik moet iets doen! Rust helpt niet en ermee blijven lopen is geen optie. Veel tijd ben ik bezig geweest met boos zijn op mijn knie. Nog een potje voetbal na schooltijd van mijn twee zoons op het voetbalveld voor ons huis. Toch rondje Rotte op de fiets met tegenwind en maar klagen over de pijn.


Herken jij deze frustratie? Loop jij al langere tijd rond met een zeurende pijn?


Onderzoek met je handen


Totdat de rust en acceptatie zijn intrede deden en ik lief begon te zijn voor mijn knie. Wat heeft het nodig? De zachtheid zorgde ervoor dat ik tijd vrij begon te maken.


1. Maak tijd vrij!

Ik stapte naar de fysiotherapeut en kreeg via de huisarts een verwijzing voor een echofoto en MRI scan


2. Meten is weten

Ik zal jullie niet belasten met alle technische details, maar wat een wonder dat die knie het altijd zo goed gedaan heeft! Onderzoek in ieder geval wat je niet kan zien of voelen zodat letselschade op een juiste manier kan worden behandeld. In mijn geval was er sprake van veroudering van de binnenste meniscus en kleine scheurtjes in de aanhechting van de bovenbeenspieren door overbelasting. In het geval van meniscus letsel of volledige scheuring van banden zal een andere behandeling nodig zijn, dan wanneer er sprake ‘overbelastings-klachten’.


3. Wees nieuwsgierig en lief voor jezelf

Gelukkig ben ik een betere massagetherapeut dan ‘patiënt’. Door mijn eigen blessure heb ik echter nog meer interesse en nu dus ook ervaring gekregen in de werking en reactie van mijn eigen spieren, pezen, banden, gewrichten en de samenwerking en motorische aansturing ervan. Langzaam heb ik mijn frustratie omgezet in acceptatie en liefdevolle zorg voor mijn knie.


4. Doe regelmatig oefeningen (stabiliteit of pezen en bindweefsel oprekken of spierversterking)

 

Zoek zelf uit of laat uitzoeken door een fysiotherapeut welke oefeningen jou kunnen helpen. Er zijn oefeningen die zorgen voor opbouw van stabiliteit in de knie en spierversterking of verlenging. Is er echter sprake van ontsteking van aanhechtingen van pezen geweest of letsel van pezen dan kunnen excentrische oefeningen beter heel rustig worden opgebouwd. Verdiep je in de oefeningen en voel tijdens en na de oefening wat het voor jouw pijnklachten doet! Steken en toename van pijn tijdens of na de beweging is een ‘no go’ en betekent dat deze oefening nog te moeilijk is.

 

5. Masseer en voel!

Zo komen we vanzelf bij mijn favoriete onderwerp terecht en dat is massage en voelen! Om jezelf te helpen herstellen van een letsel, blessure of overbelasting zijn je handen, of een bal en wat massage olie genoeg. Ga elke spier rondom het kniegewricht, dus in bovenbeen en onderbeen af met je handen. Wees nieuwsgierig en voel diep met je duim of gebruik een balletje. Op het moment dat je echt een pijnlijke plek te pakken hebt dat aanvoelt als een bobbeltje (meestal niet groter dan een rijstkorrel) strijk er dan overheen terwijl je uitademt en voel wat het doet met je knie en de pijn. Is er een connectie dan ben je op de juiste weg. Behandel de plek door er een keer of zeven overheen te strijken in de lengterichting van de spier en ga niet over je pijngrens. Je moet door kunnen ademen en de plek moet zachter worden en verlichting geven.

Wist jij dat de gemiddelde mens

640 spieren heeft?

Artsen in pijnklinieken hebben vastgesteld dat in ongeveer

75 % van alle gevallen

triggerpoints de voornaamste redenen zijn van het pijnprobleem.


Natuurgeneeskundige behandeling van knieklachten?


Kniepijn, maar ook andere langdurige pijnklachten zijn vaak zelf goed te verminderen en verhelpen, maar het is ook fijn als iemand je erbij helpt. Een natuurgeneeskundig therapeut kan helpen om mentaal te ondersteunen met de switch van frustratie naar lief zijn voor jezelf en met triggerpointtherapie, bindweefselmassage, cupping en oefeningen het herstel bevorderen.


Triggerpointtherapie

Triggerpoints in de spieren zijn kleine spierknopen die ontstaan door stress, trauma of overbelasting. Deze spierknopen verzwakken en verkorten je spier. Hierdoor gaat bij gebruik van de spier meer worden getrokken aan de pezen waar deze spier aan een bot of gewricht vastzit. Dat veroorzaakt pijn en meestal is dat dus op een andere plek dan waar de spierknopen zitten. Andere spieren gaan meehelpen om het gewricht toch te kunnen bewegen en daardoor raken ook omringende spieren overbelast. Zo ontstaan steeds meer triggerpoints. Stress kan zorgen voor onbewuste spierspanning en dus triggerpoints ook nog eens in stand houden of zelfs veroorzaken. De behandeling bestaat uit het opsporen en deactiveren van de triggerpoints. Hierbij is continue afstemming met de cliënt noodzakelijk. De natuurgeneeskundig therapeut heeft kennis over welke spieren, pezen, banden, gewrichten samenwerking bij de werking van de knie en kan jou helpen verlichting te geven van pijnklachten en het herstel bevorderen.


Bindweefselmassage & cupping

Bindweefselmassage bevordert de doorbloeding en daarmee het herstel van weefsel. In het bindweefsel zitten zenuwen. De kapotte zenuwverbindingen worden opnieuw hersteld, waardoor communicatie met spieren en de functie van de gewrichten weer kan worden hersteld. Voor bindweefselmassage kunnen de handen of cups worden gebruikt die de huid vacuüm trekken. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd door stimulatie van bloedcirculatie in de huid.   

Resultaat & meer informatie?


Als natuurgeneeskundig therapeut ben ik nu dus ook ervaringsdeskundige geworden in knieklachten door het zelf te ondergaan. Mocht je willen weten hoe het nu gaat? Het gaat beter. Stukje bij beetje. Mijn waardering en verwondering voor de werking van lichaam en geest is nog meer versterkt.  Dankjewel knie voor deze mooie inzichten!


Wil je meer weten over zelfbehandeling van triggerpoints en pijn of wil je dat een therapeut met jouw samen de pijn en triggerpoints onderzoekt en behandelt?. Neem dan contact op via info@natuurgeneeskundezensitive.nl

Liefhebber van natuurlijk genezen?

Gratis nieuws, filmpjes, oefeningen en interessante artikelen!