Onrust- Voorkom een herfstdip

Blog

Zondag 6 oktober 2019

ONRUST- Hoe voorkom je een herfstdip?


VOEL JIJ JE ONRUSTIG IN JE HOOFD, ALS DE HERFSTWIND RAAST?


HEB JIJ WEINIG ENERGIE BIJ KOU EN REGEN?


VOEL JIJ JE WAT DEPRI ALS DE BLADEREN VAN DE BOMEN VALLEN?

Hoe kan onrust in je hoofd en spanning in je lijf eigenlijk zoveel verschillende klachten veroorzaken?


Mensen die gevoelig zijn voor seizoen veranderingen ervaren over het algemeen vooral onrust. Hoe kan onrust in je hoofd en spanning in je lijf eigenlijk zoveel verschillende klachten veroorzaken? Dat komt door ons zenuwstelsel. Een belangrijke zenuw, de Nervus vagus, loopt vanuit de hersenen door de hals, langs de slokdarm , het hart, de maag en eindigt met vele vertakkingen op de dikke en dunne darm. Voortdurende prikkeling van deze zenuw, zoals bij onrust of een wat langere periode van stress kan dan ook op veel plaatsen in het lichaam klachten geven. Normaal gesproken merken we weinig van het zenuwstelsel en onder normale omstandigheden hebben we voldoende reserves om aan de gecompliceerde taak het hoofd te kunnen bieden. Maar als de daagkracht en reserves kleiner zijn geworden door onrust, ziekte of zwakte dan ontstaan de problemen en als wij dan niet beter voor onszelf zorgen komen we in een vicieuze cirkel terecht.


Hoe voorkom je een herfstdip?


De herfst is de maand van kalmte en het moment waarin we ons langzaam een beetje terugtrekken in ons huis en lichaam. Factoren zoals voeding, je dagelijkse routine en de jaargetijden beïnvloeden ons evenwicht. Wanneer we uit balans zijn ontstaan klachten.


Typische herfstklachten zijn o.a. onrust, slapeloosheid, een droge huid, verkoudheid, pijnlijke gewrichten, lage- rugpijn, verminderde concentratie en onzekerheid. Ook andere klachten zoals hoofdpijn, maagklachten of een stijve nek kunnen natuurlijk weer opspelen als je weerstand omlaag gaat en je gevoelig bent voor de onrust van seizoen veranderingen


Eet jezelf warm


Warme maaltijden en gekruid voedsel hebben een verwarmend effect op je lichaam. Hierdoor heeft je lichaam minder energie nodig om zich op te warmen en houdt je dus meer energie over voor andere dingen. Kruiden en specerijen stimuleren de spijsvertering. Zelf ben ik fan van de Chai en Gember thee. In de herfst kan ik niet wachten om mezelf te verwennen met een lekkere pompoensoep of een kruidige stoofschotel.


Maak tijd voor ontspanning
Zorg goed voor jezelf en maak elke dag tijd voor jezelf. Ieder mens ontspant op zijn eigen manier. Weet jij waar je ontspannen van raakt? Is dat het lezen van een goed boek of luister jij graag naar mooie muziek. Vergeet jij de tijd bij het maken van een wandeling in het bos en doet het kijken naar de mooie kleuren van de bladeren in de herfst jou goed? Ook creatief bezig zijn met koken of decoratie in het huis is voor sommigen een ontspannen bezigheid. Yoga, massage, meditatie of een sauna kan wonderen doen en onrust voorkomen. Met het regelmatig inbouwen van ontspanningsmomenten voorkom je dat stress zich opbouwt, weerstand vermindert en de herfst jou depri maakt!

Het is tijd!

Herfsttijd

Tijd voor jezelf

Tijd voor ontspanning

Tijd om je tempo te verlagen

Tijd om warm te eten

Tijd om lief te zijn voor je lijf!


Wees lief voor jezelf

Geef je lijf aandacht

Gun jezelf een warm bad

Masseer je lichaam

Vermijd zwaar fysieke inspanning

Maak tijd voor ontspanning

Herfst retraite?! Selfcare, maar dan anders…

Hoe zou je het vinden als je zes weken aan de hand wordt meegenomen door specialisten om aan je balans en klachten te werken? Je gaat echter niet op reis. Het is dus geen gewone retraite waarbij je een paar dagen weggaat. Wat is het dan wel? Het is een manier om ontspanning echt te integreren in je dagelijkse leven. Jouw lichaam en geest worden integraal onderzocht tijdens een intakegesprek. Vervolgens krijg je wekelijks een natuurgeneeskundige behandeling dat bestaat uit een gesprek, massagetherapie, advies en oefeningen. Daarnaast mag je wekelijks deelnemen aan een small group yogales specifiek gericht op jouw balans en klachten.

Liefde is licht. Als je het donker niet wilt hebben, begin dan gewoon met liefhebben!