Pijn in bil

Blog

Dinsdag 28 april 2015

PIJN IN BILTIJDENS HARDLOPEN – Wat kan ik doen?

‘Vindt u dat u het lichaam heeft van een hardloper?’


Mijn man heeft een zittend beroep. Net als vele andere mensen op deze wereld. Hij zit elke dag wat naar voren gebogen achter zijn computer. Sinds kort heeft hij heeft een nieuwe hobby. Hardlopen. Dit betekent bij mijn man dat hij naar de hardloopwinkel is gereden in zijn auto. En daar een paar nieuwe hardloopschoenen, hartslagmeter en GPS-horloge heeft aangeschaft.


PIJN

Na twee keer hardlopen heeft hij pijn. Pijn in zijn rechterbil. En soms ook in zijn heup, onderrug en de achterkant van zijn bovenbeen. En s’nachts schiet de verkrampende pijn soms zelfs door naar zijn voet. Herkent u deze pijn?


OORZAAK

Een verkorte en/of verdikte spier in de bil kan de oorzaak zijn. De spier wordt de Musculus Piriformis genoemd. De zitting van een auto- of bureaustoel kan de circulatie van het bovenbeen afklemmen. In combinatie met een slechte conditie kan dit leiden tot spierknopen in de spier. Door en/of achter de spier loopt een zenuw. Als de spier op de zenuw drukt kan uitstraling naar rug en achterkant van het been ontstaan. Hardlopers maken intensief gebruik van de ‘pirispier’.


BEHANDELING

Mijn man kan niet met zijn vingertoppen de vloer raken. Hij zegt mij altijd dat hij geboren is met korte hamstrings. Dat heeft hij van zijn moeder. Ik weet het niet. Ik weet wel dat hij triggerpoints in zijn bilspier heeft. Zijn pijn was weg na twee behandelingen. De behandeling bestond uit triggerpointtherapie, mobilisatie van de heup, strekking van de spier en zelfmassage met een triggerpointbal.


Hij is gestopt met hardlopen. Dit had echter een andere reden. Zijn fysiotherapeut sprak de legendarische woorden:’ Vindt u dat uw het lichaam heeft van een hardloper?’. Fietsen is zijn nieuwe hobby. Ik ben benieuwd wanneer de nieuwste racefiets in de schuur staat!


https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/57/piriformis-syndroom