Psychische oorzaak klacht

Blog

Maandag 20 november 2017

PIJN BLIJFT AANHOUDEN -Wat kan ik doen?

‘Wat als oefeningen en massage geen effect hebben?'


STIJVE NEK

RUGKLACHTEN

KNIEPIJN

HOOFDPIJN


Vannacht was ik weer in gevecht met mijn kussen. Ik ben er klaar mee. Geïrriteerd en vermoeid stap ik onder de douche en zet de warme straal precies op de pijnlijke plek in mijn stijve nek. Ik kan nog steeds mijn hoofd niet ver naar rechts draaien. Geen zin in mijn oefeningen vandaag. Het helpt toch niet.


Ken je dat? Het gevoel dat de pijn maar niet weg wil gaan?

Worstel jij al lang met een klacht en raak je daardoor gefrustreerd en vermoeid?


Onderzoek en praktijkervaring wijst uit dat psychische factoren een grote rol spelen bij pijn. Lichaam en geest werken samen. Gedachten, emoties en gevoelens kunnen een verminderde doorbloeding en verhoogde spierspanning veroorzaken waardoor klachten ontstaan of in stand blijven. Triggerpoints zijn het gevolg. Onbewust slaan wij mensen een hoop onverwerkte emoties en gevoelens op in ons lichaam. Je gaat anders ademen als je boos en gefrustreerd bent. Je gaat spieren aanspannen bij angst.


Kan de psyche dus ook lichamelijke klachten veroorzaken? Ja, absoluut. In mijn praktijk voor natuurgeneeskunde krijg ik regelmatig klanten, die slechts tijdelijk baat hebben bij een behandeling. De klachten blijven een paar dagen na de massage terugkomen. Massage, mobilisaties, behandelen van triggerpoints en oefeningen hebben onvoldoende effect. Als massagetherapeut kijk ik in zo’n geval een stapje verder. Wat sla je onbewust op? Is er sprake van stress? Angst, frustratie? Schuldgevoel? Een vertrouwensband is essentieel om hiermee aan de slag te gaan. Soms durven of willen mensen onverwerkte emoties of opgekropte gevoelens vasthouden en zijn ze niet toe aan loslaten. Wat ik probeer is open en aandachtig te luisteren zonder te oordelen. Hiervoor gebruik ik de therapeutische vaardigheden die ik heb meegekregen in mijn opleiding en eigen heb gemaakt in de afgelopen jaren. Soms focus ik op de pijn of juist op het gevoel om pijnvrij te zijn! Soms helpt een zachte confrontatie met de weerstand in het lichaam voldoende om angst te bevrijden. Spiegelen is ook een techniek die goed kan werken.


Wat kan jij zelf doen?

1. Check in onderstaande lijst of je eigenschappen hebt die vaak voorkomen bij mensen met een klacht, waarbij psychologische factoren een rol spelen.

2. Onderzoek je gedachten, emoties en gevoelens. Dit kan bijvoorbeeld door meditatie op een voor jou fijne plek. Luister en ervaar hoe je je voelt, hoe je denkt en reageert in een bepaalde situatie. Wat voel ik? Waar voel ik die irritatie in mijn lichaam? Gaan mijn wenkbrauw fronsen? Verergert mijn hoofdpijn? Neem hiervoor de tijd, schrijf het desnoods op of ga intensief sporten om krachtige emoties als opgekropte woede en stress te ontladen.

3. Als het niet lukt om verder te komen met jouw klacht zoek  dan hulp bij het onderzoeken van de eventuele psychische oorzaak van jouw klachten. Dat kan bij een massagetherapeut, maar ook een psycholoog, voetreflextherapeut, rebalancing therapeut, osteopaat en hypnotherapeut kunnen hierbij helpen. 


De volgende eigenschappen kunnen een rol spelen bij pijn en triggerpoints veroorzaakt door psychische factoren:

Lage eigenwaarde

Perfectionisme

Graag goed of aardig gevonden willen worden

Schuldig voelen

Afhankelijk voelen van anderen

Streng voor uzelf zijn

Groot verantwoordelijkheidsgevoel

Onzekerheid

Controle willen houden

Angst voor conflicten

Introvert

Neiging om boosheid of wrok mee te dragen

Moeite met loslaten

Moeite met beslissingen nemen


Een afspraak maken kan sinds kort ook in de online agenda via de BOEK NU knop op de homepagina