Strekkingen

Strekkingen

Het begint in de ochtend eigenlijk automatisch.

We worden wakker en rekken ons uit.

Je strekt hierdoor je spieren, de longen zetten zich uit en de bloedsomloop komt op gang.

Het bloed brengt meer zuurstof in je lichaam en verwijdert de afvalstoffen van de nacht.

Tegelijk krijgen de hersenen het bevel om wakker te worden.


Strekken helpt naast wakker worden ook bij het bevorderen van de gezondheid en welbevinden van lichaam en geest. Het verlengt de spieren, vermindert stress, bevordert de bloedcirculatie, vergroot de bewegelijkheid en voorkomt blessures en stijve spieren met sporten.


Op deze pagina staan meridiaanstrekkingen die dagelijks kunnen worden uitgevoerd voor een betere energiebalans. Daarnaast worden een aantal strekkingen gegeven die kunnen bijdragen aan het voorkomen van blessures en herstel van klachten.

MERIDIAANSTREKKING 

Gebruik deze strekking bij vermoeidheid, koude handen en voeten, overmatig transpireren, langdurig verdriet of frustratie en een onrustig gevoel.


Ga zitten en plaats de voetzolen tegen elkaar, zo dicht mogelijk tegen het lichaam aan. De knieen zijn gebogen en rusten op de grond. Breng op elke uitademing hoofde en romp een stukje verder naar voren. Pak met de handen de voeten vast met ellebogen naar buiten of kruis de armen.

MERIDIAANSTREKKING 

Gebruik deze strekking bij   woede en ongeduld, hoofdpijn en migraine aan de  zijkant van het hoofd, hoge bloeddruk, oogproblemen, hard-nekkigheid en verkrampte spieren.


Ga met gespreide benen op de grond zitten. Zorg dat je rug recht is en je voor je zitbotjes zit. Leg je linkerelleboog aan de binnenkant van je linkerbeen. Breng je rechterarm boven je hoofd en reik met je rechterarm naar je linkervoet.

STREKKING HAMSTRING

Gebruik deze strekking  bij stijfheid aan de achterkant van de bovenbenen (na deactivering triggerpoints).


Ga op de grond zitten met beide benen naar voren.  De voeten wijzen naar boven. Recht de rug, trek de navel in en breng de handen bij een uitademing langzaam naar de voeten.  Let op dat de knieĆ«n niet buigen.